“Ik zou best vaker vegan willen eten, maar ik zou kaas, croissants of pizza echt niet kunnen missen!”
Herkenbaar? Veel mensen denken dat vegan eten betekent dat je afscheid moet nemen van al je favoriete gerechten. Maar is dat echt zo? We vroegen onze food tour gidsen wat ze het moeilijkst vonden toen ze overstapten naar een plantaardig dieet, en, nog belangrijker, hoe ze daar een oplossing voor vonden!
“Ik miste kaas… maar niet zo lang”
“De eerste twee weken miste ik kaas enorm. Maar daarna? Niet meer. Ik eet nu graag geroosterd brood met pindakaas, sriracha en banaan—een gekke combi, maar heerlijk!”
“Blauwe kaas, dat mis ik nog steeds. Maar gelukkig worden vegan kaasjes steeds beter! Those Vegan Cowboys en andere merken komen al in de buurt.”
Kaas is voor veel mensen de ‘lastigste’ stap. Maar inmiddels zijn er steeds betere alternatieven. Overigens is het ook heel erg leuk om zelf in de keuken aan de slag te gaan en te experimenteren. Laatst maakte Sanne van de Vegan Food Tour haar eigen plantaardige variant op Parmezaanse kaas door cashewnoten, zout en edelgist in een foodprocessor fijn te malen. Supervoedzaam, simpel én smaakte supergoed in een Ceasar Salade en als topping op pasta.
“Lasagne en pizza zonder kaas? No way!”
“Ik vond vegan lasagne lange tijd matig… tot ik de versie van verschillende restaurants zoals Healthful en de Vegan Pizza Bar proefde. Thuis maak ik het nu met plantaardig gehakt en SimplyV-kaas (die smelt ook perfect op pizza’s en tosti’s!).”
Veel comfort food heeft inmiddels vegan varianten die net zo lekker (of lekkerder!) zijn. Het draait vaak om de juiste ingrediënten en smaakmakers.
“Salami en Franse kaasjes”
“Van die harde worsten, salami enzo… dat miste ik. Tot ik in Londen een vegan variant vond en dacht: dit is fantastisch! Nu nog in Nederland!”
“Franse kaasjes, dat blijft lastig. Ik eet af en toe een vegan kaasje, maar een écht goed alternatief is er nog niet helemaal.”
Vleesopvolgers worden steeds beter, maar sommige producten blijven uitdagend. Gelukkig zijn er steeds meer innovatieve merken die hieraan werken. Benieuwd wat er de komende jaren aankomt!
“Melkchocolade, help ik kon niet zonder!”
“Al die soorten melkchocolade… maar eerlijk? Tegenwoordig is er zóveel keus! Van Tony’s tot Lindt, en groot favoriet Hands Off My Chocolate bijna elk merk heeft wel een vegan variant, en ja ook melk varianten!”
Melkchocolade was vroeger een lastig punt, maar nu liggen er in de supermarkt steeds meer plantaardige opties. En bonus: pure chocolade was altijd al vegan!
“Waar zijn de koekjes en taart?!”
Zoete lekkernijen zoals koekjes en taart waren in het begin lastig te vinden. Maar nu? Ik bak ze zelf! En sinds kort liggen er ook vegan chocolate chip cookies bij Jumbo en Lidl.”
Veel bakkers en supermarkten spelen in op de vraag naar vegan gebak. En als je zelf bakt, is het vaak nóg lekkerder! Of ga met ons mee op tour in Utrecht, Amsterdam of Rotterdam en onze gidsen vertellen je graag waar je de lekkerste vegan koekjes en taart haalt!
Dus… mis je echt iets als je vaker vegan eet?
Nee hoor, niet in Nederland! Oké, heel eerlijk: in het begin misschien een klein beetje. Maar zoals onze gidsen ontdekten: zo’n beetje alles heeft tegenwoordig een lekker alternatief. En het mooie is: dat aanbod groeit met de dag! Nieuwe smaken, creatieve merken en verrassende vondsten duiken overal op. Plantaardig leven is niet alleen een bewuste keuze, het is ook een avontuur. Elke keer weer iets nieuws proeven, iets anders proberen, en telkens verrast worden door hoe lekker én leuk het kan zijn!
Ben jij er klaar voor om dit plantaardige avontuur zelf te ontdekken?
Ben jij er klaar voor om dit plantaardige avontuur zelf te ontdekken? Ga met ons mee op de Vegan Food Tour en laat je verrassen door de meest insanely delicious gerechten en inspirerende verhalen die de stad te bieden heeft. Een absolute aanrader voor een onvergetelijke ervaring is onze Vegan Food & More Tour in Utrecht! Boek nu jouw plekje en proef, hoor en zie wat er allemaal mogelijk is als je kiest voor plantaardig. We kunnen niet wachten om je te verwelkomen!



