Umami Spruitjes van vegan chef Chris

Tijdens onze Dinner Talk in januari 2025 genoten we van een inspirerende presentatie van vegan chef Chris Kroes. Hij is de hoofdchef van restaurant Gys en Kiemcatering. Chris staat bekend om zijn talent om eenvoudige groenten om te toveren tot ware smaakexplosies. Zijn geheim? De perfecte balans tussen zout, vet, zuur en hitte, een filosofie die hij haalt uit het beroemde kookboek Zout, Vet, Zuur, Hitte.

Drie keer spruitjes proeven

Om dit in de praktijk te laten zien, serveerde Chris drie bereidingen van spruitjes:

  1. Gekookt, zoals veel Nederlanders ze eten – eenvoudig, maar weinig spannend.
  2. Gebakken met ui en knoflook – al een flinke smaakverbetering.
  3. Volgens de vier principes – een ongekende umami-ervaring!

De laatste versie was zo waanzinnig lekker dat onze gasten massaal vroegen om het recept. En natuurlijk delen we het graag! Hier is het recept voor de ultieme umami spruitjes.

Recept Umami Spruitjes

Voor de dressing:
Blend de volgende ingrediënten samen in een keukenmachine of blender:

50 gram witte miso
50 gram kimchi
100 ml zonnebloemolie
1 theelepel zout
Sap van 1 limoen

Voor de spruitjes:
Ingrediënten:
500 gram spruitjes
4 tenen knoflook
1 ui
2 theelepel zout
1 theelepel peper
2 eetlepels olie (bijv. zonnebloemolie)

Bereidingswijze:
Spruitjes voorbereiden: Halveer de spruitjes en was ze goed. Kook ze kort (1 minuut) en giet ze direct af.

Bakken in de oven: Snijd de ui en knoflook in kleine blokjes en meng ze met de spruitjes, zout, peper en olie in een ovenschaal. Plaats in een voorverwarmde oven op 220°C en bak gedurende 20 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Dressing toevoegen: Haal de spruitjes uit de oven, schep de dressing eroverheen en meng alles goed door.

Genieten! Serveer direct en proef hoe simpel het is om groenten naar een hoger niveau te tillen!

Daisy Scholte

De culinaire carrière van deze duurzame duizendpoot begon toen zij gekroond werd tot Kliekjeskoningin. Twee kookboeken later, richt zij met haar partner in crime én in de liefde, de Vegan Food Tours op. Het is voor Daisy dé manier om haar enthousiasme voor lekker en diervriendelijk eten te delen met iedereen die luisteren wil.

bekijk ook onze socials

terug naar

Tijdens onze Dinner Talk in januari 2025 genoten we van een inspirerende presentatie van vegan chef Chris Kroes. Hij is de hoofdchef van restaurant Gys en Kiemcatering. Chris staat bekend om zijn talent om eenvoudige groenten om te toveren tot ware smaakexplosies. Zijn geheim? De perfecte balans tussen zout, vet, zuur en hitte, een filosofie die hij haalt uit het beroemde kookboek Zout, Vet, Zuur, Hitte.

Drie keer spruitjes proeven

Om dit in de praktijk te laten zien, serveerde Chris drie bereidingen van spruitjes:

  1. Gekookt, zoals veel Nederlanders ze eten – eenvoudig, maar weinig spannend.
  2. Gebakken met ui en knoflook – al een flinke smaakverbetering.
  3. Volgens de vier principes – een ongekende umami-ervaring!

De laatste versie was zo waanzinnig lekker dat onze gasten massaal vroegen om het recept. En natuurlijk delen we het graag! Hier is het recept voor de ultieme umami spruitjes.

Recept Umami Spruitjes

Voor de dressing:
Blend de volgende ingrediënten samen in een keukenmachine of blender:

50 gram witte miso
50 gram kimchi
100 ml zonnebloemolie
1 theelepel zout
Sap van 1 limoen

Voor de spruitjes:
Ingrediënten:
500 gram spruitjes
4 tenen knoflook
1 ui
2 theelepel zout
1 theelepel peper
2 eetlepels olie (bijv. zonnebloemolie)

Bereidingswijze:
Spruitjes voorbereiden: Halveer de spruitjes en was ze goed. Kook ze kort (1 minuut) en giet ze direct af.

Bakken in de oven: Snijd de ui en knoflook in kleine blokjes en meng ze met de spruitjes, zout, peper en olie in een ovenschaal. Plaats in een voorverwarmde oven op 220°C en bak gedurende 20 minuten, tot ze goudbruin zijn.

Dressing toevoegen: Haal de spruitjes uit de oven, schep de dressing eroverheen en meng alles goed door.

Genieten! Serveer direct en proef hoe simpel het is om groenten naar een hoger niveau te tillen!