“Ik zou best vaker plantaardig willen koken, maar… wat maak je dan?” Dit is dé vraag waar veel mensen die graag vaker een dagje vlees overslaan (of elke dag) mee worstelen. Niet zo gek natuurlijk, als je bent opgegroeid met koken met dierlijke producten, dan is het wel even nadenken en wennen wat je dan kunt koken!
Gelukkig hoef je niet eindeloos te zoeken naar smaakvolle ideeën. Of je nu een doorgewinterde thuiskok bent of net begint met plantaardig eten, er zijn talloze verrassende plekken waar je de lekkerste en makkelijkste inspiratie vandaan haalt. Van social media tot je favoriete restaurant en zelfs kunstmatige intelligentie; wij hebben Sanne uit ons team gevraagd om de beste tips te delen om jouw vegan kookkunsten naar een hoger niveau te tillen zonder gedoe.
Hoe begin je met écht creatief plantaardig koken?
Jaren geleden dacht Sanne er precies zo over. Geen kaas, geen room, geen ei, het standaard riedeltje aan recepten ging de prullenbak in. Al snel ontdekte ze dat plantaardig koken juist een speeltuin is voor smaak. Geen eindeloze aardappel groente vlees herhaling, maar een wereld vol kleuren, texturen en combinaties. Door veel meer te experimenteren ging ze veel gevarieerder eten. Waar ‘kaas maakt alles lekker’ haar motto was (nu: edelgist, haha!), geniet ze nu van steeds iets nieuws. En jij kunt dat ook!
Waar vind je de meest verrassende vegan recepten online?
Als een vaag idee in Sanne haar hoofd zit, of ze moet een specifiek ingrediënt opmaken (aubergine?), dan duikt ze meteen de online wereld in.
Vegan inspiratie van Pinterest
Typ een ingrediënt in en je krijgt twintig varianten: Thaise aubergineballetjes, geroosterde aubergines met tahin, aubergine tempura… Je begint met één woord en eindigt met een compleet nieuw, inspirerend gerecht. Zie het als je startpunt, en duik dan verder via Pinterest of bijvoorbeeld Google voor het recept dat perfect bij jouw vibe past.
Vegan foodinfluencers op de socials
Instagram en Tiktok zijn van heel veel mensen hun guilty pleasure ;). Van crispy tofu tricks tot romige pasta’s zonder room, Sanne kan uren verdwalen in food content. Laatst leerde ze via Wendy the Food Scientist (echt een tip om haar te volgen voor vegan kook inspiratie!) dat je tofu moet koken in zout water voor de allerbeste structuur. Gamechanger. Het fijne aan social media is dat je meteen ziet hoe iets werkt. Geen lange lijsten, maar gewoon: kijk, zo doe je het, en lekker vlot. Kleine waarschuwing: pas wel op, want voor je het weet hang je te lang op de bank video’s te kijken en komt er van koken niks meer terecht 😉

Welke kookboeken geven je écht zin om de keuken in te duiken?
Er gaat niets boven een goed kookboek. Lekker ouderwets bladeren, post its plakken, recepten omcirkelen… En nee, we hebben het hier niet over saaie, suffe, prekerige boeken. Dit zijn Sanne haar favorieten van het moment:
Elly’s Plate: plant-based comfort food made easy: Elly ontwikkelde vroeger burgers voor haar werk en dat proef je. Haar recepten zijn toegankelijk, comforting, voedzaam én heerlijk (en oh, die burgers!). Gegarandeerd genieten.
Vegan Comfort van Milou van der Will: Voor als je cravings hebt naar hand pulled noodles, heerlijke Aziatische gerechten of streetfood vibes. Pure verwennerij. Hier vind je gerechten waarbij je roept: “Holy sh*t, dit is lekker!” Groot favoriet is de Thaise curry pizza!
Spice Box, 100 Fresh, Vegan Curry House Favourites: Indiaas koken met geurige kruiden en diepe smaken. Echt alles uit dit boek is lekker. Mijn exemplaar zit inmiddels vol vlekken en plakkende pagina’s. Teken van een topboek! Klik hier voor het Chana Masala recept uit Spice Box gemaakt door Daisy en Patrick van de Vegan Food Tour.
En zij hebben ook een lijstje met hun favoriete kookboeken gedeeld, klik daarvoor hier.
Hoe gebruik je uit eten gaan als ultieme kookinspiratie?
Als ik uit eten ga, lees ik de menukaart van A tot Z (en weer terug). Ik let op combinaties, structuren, smaakmakers, en denk meteen: hoe maak ik dit thuis? Het leukste is als ik iets proef wat me compleet verrast. En ik heb geluk: een van mijn beste vrienden is chef in een vegan restaurant. Die stuur ik dus ook regelmatig een appje met de vraag: “Hoe maak ik dit zelf lekker?” Tip: bevriend een vegan chef 😉
Kan AI je helpen met baanbrekende vegan gerechten?
Jazeker! Sannes tech vriend kookt totaal anders dan zij. Waar zij op gevoel kookt, vraagt hij gewoon AI: “Wat maak ik met broccoli, rijst en pindakaas?” Zo veganizeert hij recepten en ontdekt verrassende combinaties. Pas wel op, want AI kan heel erg creatief zijn (ooit kreeg Sanne een bladerdeeg taart met vegan leverworst voorgeschoteld van hem, nee dit is geen grap). Natuurlijk wil je AI niet om elk klein dingetje input vragen, maar handig is het zeker voor inspiratie.
Koken is ontdekken, jij durft het aan!
Of je nu op gevoel kookt, eindeloos scrollt op TikTok of je recepten uit een AI haalt: plantaardig koken hoeft nooit saai te zijn. Integendeel. Het daagt je uit om creatiever te zijn, nieuwe smaken te ontdekken en soms ook gewoon lekker te falen (en daar weer van te leren). Het gaat om het plezier en de beleving, niet om het perfecte dogma.
Wil je écht nieuwe inspiratie opdoen?
Dan zeggen wij uiteraard: ga mee op Vegan Food Tour! Dit is dé perfecte smaakvolle aftrap voor jouw plantaardige avontuur. Tijdens de tours ontdek je de leukste vegan hotspots, proef je originele gerechten én krijg je gegarandeerd zin om zelf de keuken in te duiken. Bereid je voor op ‘Holy sh*t, dit is lekker!’ Het is tijd om je smaakpapillen te verrassen!



