Heerlijke Chana Masala maken? Gids Patrick deelt zijn favo recept!

Chana Masala

Als je gids Patrick vraagt naar zijn favoriete keuken, dan hoeft hij niet lang na te denken. Sinds hij in India heeft rondgereisd kan hij niet meer zonder de geuren, de kleuren, de smaken en de ontelbare recepten uit evenzoveel verschillende streken. Tel daarbij op dat veel gerechten standaard vega(n) zijn en je leven als vegan gids/amateur chef is gelijk een stuk makkelijker. Honderd procent plantaardige Indiase Kookboeken liggen echter niet voor het oprapen. Gelukkig kreeg Patrick enkele jaren geleden het kookboek Spicebox voor zijn verjaardag. En daar wordt meerdere keren per maand een favoriet recept uit gekookt: chana masala!

Chana masala is een kruidig en smaakvol veganistisch gerecht uit de Indiase keuken, gemaakt van kikkererwten (chana) in een rijke, kruidige tomatensaus (masala). Het is gevuld met specerijen zoals komijn, garam masala, kaneel en chili. Je kunt het eten met rijst, maar gids Patrick kiest er vaak voor om lekkere verse naan te maken (ook uit Spicebox). Chana masala is heel erg lekker, makkelijk te bereiden en typisch zo’n gerecht waar je helemaal warm van wordt!

recept voor Chana Masala

uit: SpiceBox – Grace Regan – Het kookboek vind je hier

Voor 3 tot 4 personen
Goed om te weten: dit is een indicatie. In het huishouden van Gids Patrick wordt het recept altijd verdubbeld en vervolgens eten daar twee volwassenen en twee kinderen van. Maak bij je eerste poging gewoon lekker veel, je kunt het goed in de koelkast bewaren of invriezen.

tip van Gids Patrick: afmeten doe je ruim

“Dit is misschien wel mijn belangrijkste tip. Niet voor nu even, maar voor de rest van je leven. Als je Indiaas gaat koken, wees dan niet zuinig met kruiden. Ook bij dit chana masala recept mag je ruim denken. Zelf gebruik ik een handig maatlepel setje, zodat je weet hoeveel je ongeveer nodig hebt. Vroeger voegde ik altijd afgestreken lepeltjes toe, maar tegenwoordig pak ik gewoon lekker volle lepels. Wij Nederlanders zijn vaak wat bang voor kruiden, dus is het beter om lekker ruim af te meten. De enige uitzonder: zout en chilipoeder! Met zout en pittige toevoegingen kun je beter een beetje zuinig zijn en de smaak aftasten. Je kunt altijd nog iets toevoegen.”

Voor de gekruide kikkererwten:
  • 2 blikken (400g per blik) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl fijn zeezout (Tip van de Gids: begin eens met een halve theelepel, je kunt altijd meer doen naar smaak als je de curry iets zouter wilt maken)
Voor de curry saus:
  • 150 ml plantaardige olie (gids Patrick doet meestal de helft)
  • 1 groot kaneelstokje
  • 2 tl komijnzaad
  • Klein bosje koriander, grof gehakt (inclusief steeltjes), plus extra blaadjes voor garnering
  • 2 gedroogde rode chilipepers, in vieren gescheurd
  • 2 middelgrote rode uien, gesneden in halve ringen (bewaar de helft om te garneren)
  • 4 grote tenen knoflook, geraspt of geperst
  • Stukje gember ter grootte van je duim, geraspt (Tip van de Gids: “Ik heb zelf vrij kleine duimpjes. Als je nou bekend staat als iemand met hele grote duimen, pas de portie gember dan een beetje aan aan de duimen die je ziet bij mensen in je omgeving.”
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 400 g passata of tomatenblokjes (gids Patrick gaat altijd voor tomatenblokjes, voor de bite)
  • 1 tl garam masala
  • Zout

Zo maak je het klaar!

  • Doe de kikkererwten in een grote kom met peper, kaneel en zout. Meng goed totdat alle kikkererwten bedekt zijn en zet apart terwijl je de saus maakt.
  • Verhit de olie in een grote pan op middelmatig vuur. Voeg het kaneelstokje en komijnzaad toe en bak tot de alles heerlijk geurig wordt. Voeg voorzichtig de verse koriander toe – pas op voor spetteren van de olie. Gids Patrick zorgt er altijd voor dat hij een deksel bij de hand heeft om zichzelf te beschermen tegen de spetters. Bak tot de koriander een donkere groene kleur krijgt en heerlijk gaat ruiken.
  • Voeg vervolgens de gedroogde chilipepers, rode uien en 1 tl zout toe. Zet het vuur lager om de uien langzaam te garen. Zodra de uien zachter beginnen te worden (na ongeveer 5 minuten), voeg je knoflook en gember toe en bak je verder tot de uien volledig zacht en gekaramelliseerd zijn (minstens 15 minuten).

“Ik dacht altijd dat dit ook wel iets korter kon, maar dat klopt niet. Langer is altijd beter! Het zorgt ervoor dat de ui veel zoeter smaakt en zijn scherpte verliest. Dat is echt essentieel voor het succes van de Chana Masala.”

  • Voeg de tomatenpuree en suiker toe, en bak 2 minuten mee tot de puree donkerrood kleurt.
  • Zet het vuur hoger, voeg de kikkererwten toe en bak kort mee. Voeg daarna de passata (of tomatenblokjes) en garam masala toe. Laat de saus ongeveer 15 minuten pruttelen tot deze iets is ingedikt en de kikkererwten boterzacht zijn.
  • Proef en breng eventueel op smaak met extra zout. Serveer met de apart gehouden gesneden rode ui en verse korianderblaadjes als garnering.

Waarom wordt Gids Patrick hier zo blij van

“Er zijn alleen maar voordelen aan dit geweldige gerecht. Het is makkelijk, je gebruikt alleen maar échte ingrediënten en kruiden, het is voedzaam en smaakvol. Daarnaast is het een kindvriendelijk gerecht, want kikkererwten gaan er doorgaans heel goed in bij de kids. Ook dit lekkere chana masala recept uit Spicebox wordt altijd met smaak gegeten door het hele gezin. Daarnaast kun je het makkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast. Restjes kun je combineren met andere Indiase recepten of lekker opeten als lunch. Doe er je voordeel mee!

Nog meer spicebox?

Het boek Spicebox van Grace Reagan staat vol met veel meer overheerlijke gerechten, kooktips, tradtionele Indiase drankjes en snacks. Dit is een must-have kookboek op je plantaardige boekenplank. Je kunt het favoriete kookboek van Gids Patrick hier bestellen.

Kookboek Spicebox

bekijk ook onze socials

terug naar

Als je gids Patrick vraagt naar zijn favoriete keuken, dan hoeft hij niet lang na te denken. Sinds hij in India heeft rondgereisd kan hij niet meer zonder de geuren, de kleuren, de smaken en de ontelbare recepten uit evenzoveel verschillende streken. Tel daarbij op dat veel gerechten standaard vega(n) zijn en je leven als vegan gids/amateur chef is gelijk een stuk makkelijker. Honderd procent plantaardige Indiase Kookboeken liggen echter niet voor het oprapen. Gelukkig kreeg Patrick enkele jaren geleden het kookboek Spicebox voor zijn verjaardag. En daar wordt meerdere keren per maand een favoriet recept uit gekookt: chana masala!

Chana masala is een kruidig en smaakvol veganistisch gerecht uit de Indiase keuken, gemaakt van kikkererwten (chana) in een rijke, kruidige tomatensaus (masala). Het is gevuld met specerijen zoals komijn, garam masala, kaneel en chili. Je kunt het eten met rijst, maar gids Patrick kiest er vaak voor om lekkere verse naan te maken (ook uit Spicebox). Chana masala is heel erg lekker, makkelijk te bereiden en typisch zo’n gerecht waar je helemaal warm van wordt!

recept voor Chana Masala

uit: SpiceBox – Grace Regan – Het kookboek vind je hier

Voor 3 tot 4 personen
Goed om te weten: dit is een indicatie. In het huishouden van Gids Patrick wordt het recept altijd verdubbeld en vervolgens eten daar twee volwassenen en twee kinderen van. Maak bij je eerste poging gewoon lekker veel, je kunt het goed in de koelkast bewaren of invriezen.

tip van Gids Patrick: afmeten doe je ruim

“Dit is misschien wel mijn belangrijkste tip. Niet voor nu even, maar voor de rest van je leven. Als je Indiaas gaat koken, wees dan niet zuinig met kruiden. Ook bij dit chana masala recept mag je ruim denken. Zelf gebruik ik een handig maatlepel setje, zodat je weet hoeveel je ongeveer nodig hebt. Vroeger voegde ik altijd afgestreken lepeltjes toe, maar tegenwoordig pak ik gewoon lekker volle lepels. Wij Nederlanders zijn vaak wat bang voor kruiden, dus is het beter om lekker ruim af te meten. De enige uitzonder: zout en chilipoeder! Met zout en pittige toevoegingen kun je beter een beetje zuinig zijn en de smaak aftasten. Je kunt altijd nog iets toevoegen.”

Voor de gekruide kikkererwten:
  • 2 blikken (400g per blik) kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 tl gemalen zwarte peper
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 1 tl fijn zeezout (Tip van de Gids: begin eens met een halve theelepel, je kunt altijd meer doen naar smaak als je de curry iets zouter wilt maken)
Voor de curry saus:
  • 150 ml plantaardige olie (gids Patrick doet meestal de helft)
  • 1 groot kaneelstokje
  • 2 tl komijnzaad
  • Klein bosje koriander, grof gehakt (inclusief steeltjes), plus extra blaadjes voor garnering
  • 2 gedroogde rode chilipepers, in vieren gescheurd
  • 2 middelgrote rode uien, gesneden in halve ringen (bewaar de helft om te garneren)
  • 4 grote tenen knoflook, geraspt of geperst
  • Stukje gember ter grootte van je duim, geraspt (Tip van de Gids: “Ik heb zelf vrij kleine duimpjes. Als je nou bekend staat als iemand met hele grote duimen, pas de portie gember dan een beetje aan aan de duimen die je ziet bij mensen in je omgeving.”
  • 2 el tomatenpuree
  • 1 tl suiker
  • 400 g passata of tomatenblokjes (gids Patrick gaat altijd voor tomatenblokjes, voor de bite)
  • 1 tl garam masala
  • Zout

Zo maak je het klaar!

  • Doe de kikkererwten in een grote kom met peper, kaneel en zout. Meng goed totdat alle kikkererwten bedekt zijn en zet apart terwijl je de saus maakt.
  • Verhit de olie in een grote pan op middelmatig vuur. Voeg het kaneelstokje en komijnzaad toe en bak tot de alles heerlijk geurig wordt. Voeg voorzichtig de verse koriander toe – pas op voor spetteren van de olie. Gids Patrick zorgt er altijd voor dat hij een deksel bij de hand heeft om zichzelf te beschermen tegen de spetters. Bak tot de koriander een donkere groene kleur krijgt en heerlijk gaat ruiken.
  • Voeg vervolgens de gedroogde chilipepers, rode uien en 1 tl zout toe. Zet het vuur lager om de uien langzaam te garen. Zodra de uien zachter beginnen te worden (na ongeveer 5 minuten), voeg je knoflook en gember toe en bak je verder tot de uien volledig zacht en gekaramelliseerd zijn (minstens 15 minuten).

“Ik dacht altijd dat dit ook wel iets korter kon, maar dat klopt niet. Langer is altijd beter! Het zorgt ervoor dat de ui veel zoeter smaakt en zijn scherpte verliest. Dat is echt essentieel voor het succes van de Chana Masala.”

  • Voeg de tomatenpuree en suiker toe, en bak 2 minuten mee tot de puree donkerrood kleurt.
  • Zet het vuur hoger, voeg de kikkererwten toe en bak kort mee. Voeg daarna de passata (of tomatenblokjes) en garam masala toe. Laat de saus ongeveer 15 minuten pruttelen tot deze iets is ingedikt en de kikkererwten boterzacht zijn.
  • Proef en breng eventueel op smaak met extra zout. Serveer met de apart gehouden gesneden rode ui en verse korianderblaadjes als garnering.

Waarom wordt Gids Patrick hier zo blij van

“Er zijn alleen maar voordelen aan dit geweldige gerecht. Het is makkelijk, je gebruikt alleen maar échte ingrediënten en kruiden, het is voedzaam en smaakvol. Daarnaast is het een kindvriendelijk gerecht, want kikkererwten gaan er doorgaans heel goed in bij de kids. Ook dit lekkere chana masala recept uit Spicebox wordt altijd met smaak gegeten door het hele gezin. Daarnaast kun je het makkelijk een paar dagen bewaren in de koelkast. Restjes kun je combineren met andere Indiase recepten of lekker opeten als lunch. Doe er je voordeel mee!

Nog meer spicebox?

Het boek Spicebox van Grace Reagan staat vol met veel meer overheerlijke gerechten, kooktips, tradtionele Indiase drankjes en snacks. Dit is een must-have kookboek op je plantaardige boekenplank. Je kunt het favoriete kookboek van Gids Patrick hier bestellen.

Kookboek Spicebox